Torbjørn Rødlands foto “Brændende kranium” er umiddelbart fascinerende, men i sammenhæng med udstillingens øvrige fotos opstår en fortælling om Holocaust.
Den norske fotograf Torbjørn Rødland (f. 1970) udstiller indtil 13. marts i Galleri Nils Stærk, København. Det kan være svært at finde rundt i udstillingen – men der er hjælp at hente.
Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 2, 2010
Rent praktisk er ophængningen hurtigt overset – udstillingen består af blot 13 fotografier i formater op til 140 x 110 cm.
Det første man ser er seks billeder af et kranium, fotograferet i forskellige stadier i en kremeringsovn. Billederne er æstetisk smukke i de gyldne toner fra flammerne; der er et tidsmæssigt forløb i serien, og da det er sjældent man får lov til at følge med så langt ind i afskeden med en afdød, vækkes nysgerrigheden på samme måde som et godt reportagefotografi kan gøre det.
De øvrige billeder er knap så tilgængelige, trods det at de er umiddelbart banale, overfladiske og ufarlige: et dårligt belyst portræt af en teenagepige, en hånd der holder en mobiltelefon, fire affotograferinger af tegnede Disney-figurer og en tysk turistplakat. Galleriet har dog fremstillet et lille ark med Torbjørn Rødlands tanker bag billederne, og med det er man hjulpet lidt bedre på vej.
Man kan læse sig til, at billedet på mobiltelefonens skærm forestiller Anne Frank, der under Anden Verdenskrig skjulte sig for nazisterne i et hus i Amsterdam. Det nutidige billede af teenageren med tandbøjle har netop titlen “Amsterdam”. De fire Disney-figurer er affotograferinger af akvareller, angiveligt malet af Adolf Hitler; og endelig viser det tyske slot på turistplakaten sig at være Schloss Neuschwannstein, der dannede inspiration for Disneys Torneroseslot.
Selv siger Torbjørn Rødland (i et interview til kopenhagen.dk), at udstillingen er en “diskussion af nuttetheden og dens mørke sider” – hvor eksempelvis de harmløse kopier af Disneys figurer får en helt anden alvor, når man véd at det er Hitler, der har ført penslen – og at han vil vise os billeder af Holocaust, “den store mytologiske fortælling om ondskab”, hvori Anne Frank spiller en hovedrolle. Udstillingens titel, “Dearest Kitty”, er da også taget efter de ord, Anne Frank indledte sine dagbogsskriverier med.
En anelse fortænkt, måske, men der kommer alligevel en slags mening i det banale – eller i hvert fald en dialog mellem udstillingens værker. Selv de brændende kranier bliver en del af helheden, hvis der kobles mellem Hitler og flammerne, som de vel så ud i udryddelseslejrenes krematorier. Dermed bliver udstillingen en installation, snarere end en ophængning af enkeltværker, der – bortset fra krematorieserien – ikke i sig selv er voldsomt fortællende. Med mindre man altså læser baggrundsmaterialet.
Til 13. marts 2010
Torbjørn Rødland: “Dearest Kitty”
Galleri Nils Stærk
Ny Carlsberg Vej 68, 1760 København V
www.nilsstaerk.dk