Fornem udgivelse om fotografi i skæringspunktet mellem kunst og botanik
Af Lars Pryds
Fra kunstavisen.dk
Planters seksuelle organer, 100.000 år gamle svampe, 3D gengivelser af blomster med en ingeniørs nøjagtighed og mikroskopiske fotografier blæst op i flere meters højde. Det er blot nogle af de oplevelser, der venter i Filter #7 under temaet “Photosynthetic”. Det ambitiøse tidsskrift om fotografi, der udkom første gang i 2007, har til det seneste nummer samlet en buket af artikler og kunstnerportfolier med fokus på samspillet mellem fotografi og botanik.
Fotosyntese er den vigtigste biokemiske proces der findes, grundlag for al liv på jorden. Ved fotosyntese omdannes lysenergi til kemisk energi – og netop brugen af lys knytter fotosyntesen tæt til fotografiet. I essayet “Fotosyntese, fotografi og tegnekunst” beskrives, hvordan de tidligste omtaler af den fotografiske teknik ser fotografiet som “tegning med lys”, og man er dybt optaget af den kemiske indvirkning, lyset kan have på lysfølsomt materiale. Man betragtede fotografiet som tegning med “lysets pen” – helt uberørt af menneskehånd.
Konkret indeholder ”Photosynthetic” seks artikler/essays og ti kunstnerportfolier. Artiklerne er skrevet af internationale forskere, historikere og kuratorer og spænder fra den nævnte undersøgelse af selve fotografiets væsen over en gennemgang af plantefotografier til undervisnings- og forskningsbrug til et ganske underholdende portræt af amerikaneren Richard Evans Schultes (1915–2001), der foretog adskillige rejser ind i Amazonas jungle. Her registrerede han hundredvis af nye plantearter og undersøgte indianerstammernes brug af giftpile og hallucinogener – sidstnævnte gav ham uventet popularitet i forbindelse med 1970ernes eksperimenter med bevidsthedsudvidende stoffer.
Naturen og kunsten
Kunstnerportfolierne kan nydes alene i kraft af deres visuelle kvaliteter. Det er ikke traditionelle blomsterbilleder, vi har at gøre med her, men eksperimenter og stort anlagte fotografiske undersøgelser: Andreas Greiner (Tyskland, f. 1979) har fx fotograferet levende mikroalger og forstørret dem op til 5000 gange og forsynet de mærkværdige men meget smukke alger med drenge- og pigenavne.
Amerikanske Rachel Sussmann (f. 1975) har rejst over det meste af jordkloden for at finde de ældste levende organismer – eksempelvis en amerikansk skov af 80.000 år gamle aspetræer med et sammenhængende rodnet, mens Diana Scherer (f. 1971 i Tyskland) med stor akkuratesse har arbejdet med naturen og fremelsket symmetriske mønstre i levende planterødder ved at påvirke og kontrollere, i hvilken retning de gror.
Helene Schmitz’ (Sverige, f. 1960) “The Linneaus Project” består af 70 fotografier (her er gengivet 11) af planter, inddelt i 24 grupper svarende til de 24 klasser i den svenske forsker Carl von Linnés seksualsystem for planter, udviklet i 1700-tallet. Når man ser de sensuelle gengivelser af planter tæt på, er det ikke svært at forestille sig, at selv planter kan have et sexliv.
Den grafiske finish
De første fem numre af Filter udkom i et mindre format, lidt over A5, mens dette og det foregående er væsentligt udvidet både i omfang og format. Derved kommer billedgengivelserne virkelig til deres ret, reproduktionerne står knivskarpt på det let rustikke, matte papir. Den grafiske opsætning er knap så vellykket – måske har det været en udfordring at få to parallelle sprog (dansk og engelsk) ind på siderne, der især på de teksttunge af slagsen virker tætpakkede og massive.
Men heldigvis er indholdet både underholdende og oplysende – de forskellige indgange til emnet binder på fornem vis forskning, kunst og historie sammen op gennem århundrederne. Endelig lever “Photosynthetic” i kraft af de mange flotte billeder, præcis som et tidsskrift om fotografi bør gøre.
Filter #7: Photosynthetic
Udgivet af: Filter for fotografi
Redaktører: Anne Ethelberg og Camilla Kragelund
160 sider, 137 illustrationer
Format: 228 x 297 mm
Pris: 195 kr. / 26 euro
www.filterforfotografi.net
Eksempler på opslag fra Photosynthetic (Foto: Filter for Fotografi):