Den traditionelle hjemmeside er død, hørte jeg en såkaldt SoMe-ekspert sige i et foredrag i året, der gik. Jeg holder dog fast i pryds.com lidt endnu, som en slags visitkort, hvor du altid kan se, hvad jeg involverer mig i mht. udstillinger, bøger, magasiner og skriverier. Hjemmesidens afløser er, ifølge eksperten, de sociale medier, men man kan altså hurtigt blive træt af at scrolle ned gennem en million ligegyldigheder for at finde det gedigne, bearbejdede indhold, som også er der.
De fire halvfede kursiver herover kan passende være overskrifter for et kig tilbage på mit 2017 – med blikket rettet fremad mod det kommende år. En nytårshilsen i blog-form, selv om dét vist også er et håbløst forældet medie efterhånden. Med mindre der er tale om Long read – og det er den her vist næsten blevet 🙂 .
Udstillinger
2017 bød på inspirerende gruppeudstillinger i Valby, Helligåndshuset, Nordhavn, Lissabon og Kalundborg – samt separat hos Galleri Art for Future i maj måned, med resultaterne af fjorten dages effektivt arbejdsophold i Kunstnerboligen Art 56 i Hvide Sande og udgivelsen af det lille udstillingskatalog Fail Until You Don’t.
Februar betød farvel til Kunst2100 (som hverken Lisbeth eller jeg længere kan være medlemmer af, nu vi er flyttet fra postnummer 2100 til 4990) men goddag til K2 Københavnske Kunstnere, som jeg i 2018 glæder mig til at udstille med både i Tyskland i marts og i Rønne på Bornholm til maj.
I kalenderen for 2018 er også separatudstillinger i mit nye ‘hood’ – dels i det utroligt hyggelige Sakskøbing Bibliotek, dels lidt uden for Stege hos Galleri Ewald, som ligger tæt på “Camønoen” – den berømte 175 km lange vandringsrute på Møn. Derudover håber jeg at blive endeligt godkendt som gæst ved årets sommerudstilling på Masnedø Fortet, en skøn underjordisk labyrint ved Vordingborg.
Se den foreløbige udstillingsplan for 2018 på pryds.com/tour18. Abonnerer du på vores nyhedsbrev, bliver du naturligvis inviteret til samtlige ferniseringer.
Magasindesign – og avisditto
Det gode samarbejde med DL magasinet og Quarterly Analytics fortsatte i 2017 – og en ny aftale med Sygehus Lillebælt om layout af medarbejderbladet JOURNALEN gik i gang i begyndelsen af året. Med forskudte udgivelsesfrekvenser er det muligt at lægge produktionerne, så de ikke lapper ind over hinanden. Jeg glæder mig til fortsat, i samarbejde med professionelt arbejdende redaktioner, at formidle nyt fagligt indhold på højt niveau til engagerede læsere – og forhåbentlig give den visuelle del af journalistikken et lille twist.
Lidt i samme boldgade: Jyllands-Posten, min arbejdsplads på fuld tid fra 1996 til 2004, havde i juni brug for en tegnestuevikar, og pludselig sad jeg blandt tidligere (og nye) kolleger. Jeg har nu, med stor glæde, det seneste halve år på freelance-basis lavet nyhedsgrafik, landkort, fotocollager og forsideillustrationer, og mindst et par måneder ind i det nye år kan du stadig risikere at se min byline i go’e gamle JP.
Bøger
I årets løb havde jeg fingrene i en god stak bøger og bogomslag, bl.a. dem herover. Bettina Andersen, Anita Grün og Carsten Steno var blandt de forfattere, som henvendte sig direkte – og derudover hjalp jeg Forlaget Bostrup med en håndfuld omslag og med ombrydningen af en enkelt bog – den debatskabende Er dit modersmål okay? – Tak til jer alle for gode opgaver med gode bøger.
I 2018 har Forlaget på Tredje spændende bøger på vej – vi er allerede godt i gang med Lita Rosing-Schows Strikkede strømper fra Verdens Tag, ligesom vi er involveret i forarbejdet til det fjerde bind i serien om Tekstilkunst i Danmark. Lisbeth var optaget i bind 2 og 3 samt med i redaktionen af bind 2 (som jeg havde fornøjelsen at designe siderne i), så det bliver et glædeligt gensyn!
Lisbeths antikvariat TEX-antik har i vores nye omgivelser fået mange nye hyldemeter, herligt. Og så er vi fortsat fast inventar på AOH – Alt om Håndarbejde-messen. Kom og mød os bag bugnende bogkurve i Rødovrehallen den 2.-4. februar. Følg med på tex-antik.dk hvor vi annoncerer de øvrige arrangementer, vi har planer om at deltage i.
Skriverier
Bøger er også udgangspunktet for det sidste punkt i denne oversigt. En god aftale med fagbladet Journalisten giver mig lejlighed til at skrive om nogle af de smukkeste bøger der udkommer – nemlig dem om typografi og grafisk design. Det er en sand fornøjelse bare at læse disse bøger (ikke mindst, fordi emnet i sig selv lægger op til grafisk ekstravaganza), men når man skal anmelde dem, skærpes iagttagelsen.
Bøger anmelder jeg også for Kunstavisen – men især udstillinger: I 2017 blev det til skarpe linjer fra bl.a. Sorø Kunstmuseum, Sydhavn Station, Papirøen, Den Frie, Louisiana, Galleri Heike Arndt og Clausens Kunsthandel. Og heldigvis er der basis for mange nye udstillingsoplevelser i 2018.
… plus det løse
Og så er der alle de andre: Mindre opgaver, sjove udstillingsprojekter, typografi-undervisning og gode møder med gode mennesker – alt for mange til at kunne nævne her. Og ikke mindst det store projekt: flytning af tegnestue, atelier, antikvariat og privatbolig fra Østerbro til Sakskøbing, hvor vi har fundet os godt til rette midt i skoven.
Vi sagde ja til at leje Krenkerup Gods’ tidligere skovriderbolig den 17. marts. Nøjagtig en uge senere var det Elton Johns 70 års fødselsdag, og vanen tro var hans klassikere i højttalerne. Helt symbolsk, næsten profetisk, for vores beslutning lød disse strofer i Skyline Pigeon fra hans debutalbum:
Let me wake up in the morning
To the smell of new mown hay
To laugh and cry, to live and die
In the brightness of my day
I want to hear the pealing bells
Of distant churches sing
But most of all please free me from
This aching metal ring
And open out this cage towards the sun
Solen har vi oplevet i rigt mål henover sommeren – og såmænd også duften af nyslået hø og lyden af kirkeklokker i det fjerne. Selv her i de mørke vinterdage er det slet ikke værst at bo midt i det frodige Lolland, hvor min fars familie faktisk stammer fra.
Tak fordi I fulgte med – og på gensyn i 2018!
KH Lars