Avis: The Guardian
Chefredaktør: Katharine Viner
Udgiver: Guardian Media Group, London
(Løssalgspris i DK: Man-fre.: 30 kr., Lør.: 40 kr.)
Anmelder: Lars Pryds, grafisk designer MD
Fra Journalisten nr. 1, 2018
Sidste gang, den engelske avis The Guardian skiftede format, var i 2005. Omlægningen tog halvandet år, kostede 80 mio. pund, bl.a. fordi avisen måtte bygge to nye trykkerier til at håndtere det såkaldte Berliner-format, som intet trykkeri i England var i stand til at trykke.
15. januar i år overgav avisen sig så til tabloidformatet. Men hvor de store investeringer for 13 år siden var et offensivt træk for at skaffe flere læsere (hvilket lykkedes), er den seneste omlægning en regulær spareøvelse: Ved at udlicitere trykningen opnås store besparelser.
Én ting er årsagen til formatskiftet, en anden resultatet. Da The Guardian hele fire gange er kåret som World’s Best Designed Newspaper (af SND i 2005, 07, 13 og 14), kan man forvente et professionelt gennemført redesign, uanset baggrunden.
Den nye The Guardian fremstår forynget, ikke mindst i kraft af en frisk farvepalette: sportssiderne er et blå-gult univers; nyhedssiderne er skiftet fra støvet blå til klar rød, og gennem hele avisen bruges ren gul som en ganske raffineret “understregning” af citater, emneord og udvalgte rubrikker. Måske inspireret af den portugisiske avis “i”, som i 2010 fornyede avismediet med lignende midler.
En stram og fleksibel udnyttelse af et 10-delt sidemodul giver enten fem smalle spalter (news) eller tre brede (features, debat) med en flydende tom smal spalte som variation. Ikke dybt originalt, men effektivt.
Der er flyttet lidt rundt på indholdet – et enkelt trick til at signalere fornyelse: Sporten er nu del af første sektion, med en “forside” på sektionens bagside, lidt som Berlingske indførte for sit debatstof i 2016; kultursektionen G2 er vokset fra det halve Berliner-format til tabloid som resten af avisen, og debatstoffet har fået sin egen sektion: Journal (inkl. krydsord, dødsannoncer og longreads).
På forsiden har skiftet fra den blå bjælke med det markante “theguardian” i ét ord og små bogstaver til et klassisk sort logo allerede fået en stribe designguruer til at vende tommelfingeren ned på de sociale medier. Men måske er logoet skabt bevidst gammeldags som modtræk til læsere, der stadig måtte opfatte tabloidformatet som mindre seriøst.
The Guardians kompetente redaktører og layoutere skal nok vinde priser også for dette redesign, der omfatter endnu en variant (Guardian Headline) af avisens i forvejen omfangsrige skriftfamilie. Alligevel sidder man tilbage med oplevelsen af, at redesignet mest af alt er effektueret som en nødvendig, omhyggelig og dygtig opdatering.