Hjem » Blog » Godt nytår – og tak for 2019

Godt nytår – og tak for 2019

Kære alle –

tak for godt samarbejde og samvær i 2019.

Man skal se frem, siger de kloge, ikke fortabe sig i det, der allerede er fortid. En af de virkelig kloge, Søren Kierkegaard, sagde dog, at “Livet maa forstaaes baglænds” – omend leves forlæns. Så årets hilsen er en collage af bogstaver fra nogle af de opgaver og projekter, vi havde fornøjelsen af at arbejde med i året, der gik.

Her er en lille følgetekst til hvert enkelt bogstav:


G – for Geoviden

Fra midt i 2018 og ind i de første måneder af 2019 var jeg designkonsulent på redesignet af Geoviden – et printmagasin udgivet af GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. I samarbejde med magasinets grafiker Annabeth Andersen og redaktør Johanne Uhrenholt Kusnitzoff fastlagde vi et nyt grunddesign til premierenummeret i marts. Redaktionen har finpudset og videreudviklet designet i de efterfølgende numre – som bliver bedre og bedre for hver gang!
SKRIFTEN er Century Gothic Bold – valgt med sikker hånd af Annabeth. Century Gothic blev lanceret af Monotype i 1991, inspireret af Futura, men skabt som alternativ til Herb Lubalins ITC Avant Garde: de fyldte nøjagtig det samme, så man kunne skifte skrifterne i dokumenter uden at skulle tilpasse teksten.


O – fra Sommerudstillingen

Sommerudstillingen Masnedøfort koordinerede Lisbeth årets særudstilling X-fiber med værker af 11 eksperimenterende tekstilkunstnere og en matiné med 70 gæster. Jeg stod for design af tryksagerne (plakat, invitationskort, katalog, ny udvidet hjemmeside) og diverse pressetiltag. Begge udstillede vi på fortet i år – jeg viste bl.a. en række tegninger udført i Berlin i april, hvor vi havde fået en måneds ophold i Jyllands-Postens legatbolig.
SKRIFTEN er Aktifo A Black fra indonesiske Degarism Studio – en geometrisk, minimalistisk skrift, hvor al overflødig pynt er fjernet.


D – for DL magasinet

D’et med den røde prik udgør halvdelen af logoet for DL – danske lægesekretærers fagforening. Siden 2015 har jeg designet og ombrudt DL magasinet seks gange årligt, i et tæt samarbejde med redaktør Niels Stoktoft Overgaard. I alt 27 DL magasiner blev det til, fra nr. 4 i 2015 til og med nr. 6 i 2019.
SKRIFTEN er – slet ikke en skrift, men to grønne streger og en prik …


T – digital kongrestypografi

Mit skifte fra selvstændig til fastansat fuldtids art director i HK Kommunal er den begivenhed, der har ændret vores dagligdag mest fundamentalt i 2019. Udover Kommunalbladet (se under “N”) og andre grafiske opgaver fylder forberedelsen af HK Kommunals kommende Kongres2020 i øjeblikket rigtig meget i min (nye) arbejdsdag. T’et her er fra et af de mange skilte, der sidst i januar vil fylde Hotel Nyborg Strand. Nogle af dem er 5 meter høje eller i form af en digital skærm på 18 x 3,5 m – lidt af et PowerPoint-format …
SKRIFTEN er OCR A – der trods sit lidt futuristiske præg stammer helt tilbage fra 1968, hvor skriften lanceredes af American Type Founders. OCR er en forkortelse for “Optical Character Recognition”, og skriften blev udviklet til brug for maskinaflæsning.


N – fra Kommunalbladet

Kommunalbladets brødskrift er Scala, mens alle groteske skrifter er taget fra FontFonts store Dax-familie tegnet af Hans Reichel i perioden 1995-2000. Derudover bruges Eames Century Modern til navigation med mere. Kommunalbladets design er udviklet af Ann-Britt Brostrøm.
DET GRØNNE N er FF Dax Black. På daxo.de (vælg menupunkt nr. 2: making fonts) kan man se en ganske fornøjelig, interaktiv Flash-animation (remember Flash??), som gør en klogere på designet af Dax-skrifterne – der bl.a. er kendetegnet ved de buede overkanter på flere af de store bogstaver og de manglende opstreger på fx det lille n.


Y – som i Ny syntese

Væksthus for Ledelse er et samarbejde mellem KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet. I august udgav de et magasin om en ny trend indenfor offentlig ledelse: Ny Syntese – med bevægelsens frontfigur, canadiske Jocelyn Bourgon, på forsiden. Jeg havde fornøjelsen at designe og layoute indholdet, redigeret af Tina Juul Christoffersen.
SKRIFTEN er Paralucent Heavy af Rian Hughes fra Device Fonts. Skriften er også en del af Adobe TypeKit, så har du et Adobe CC-abonnement, kan du finde den der.


T – for Tekstilkunst i Danmark

En stor begivenhed for os var det, da bogen Tekstilkunst i Danmark 2008-2018 udkom i midten af november. Fire år har den været undervejs. For godt to år siden kom vi med i processen; Lisbeth i redaktionsgruppen sammen med Gina Hedegaard Nielsen og Ulrikka Mokdad og jeg med designet og ombrydningen af bogen. En tidlig torsdag morgen i oktober var vi til trykstart hos Narayana Press, som har trykt en smuk bog til os, den hidtil største hos Forlaget på Tredje. Vi er glade for at være med til at give et fysisk bevis på, at dansk tekstilkunst er “alive and kicking”.
SKRIFTEN er FF Sanuk Big Pro Black fra FontFont – tegnet af Xavier Dupré in 2016. “Big”-skrifterne i FF Sanuk Super Family er egentlig designet til at blive sat i stor størrelse, fx som titler eller på plakater, men jeg valgte også at bruge den i mindre størrelse inde i bogen – og også her fungerer den fortrinligt.


Å – fra Det blå Tårn i Bønnelyches gule pakhus

På initiativ af Poul Esting dannede 15 billedkunstnere i 2018 Kunstnersammenslutningen Det blå Tårn. I sommers havde vi vores debutudstilling: “Inferno” – i det smukke “Bønnelyches Pakhus” i Nysted på sydkysten af Lolland. Udstillingen fortsatte i let beskåret udgave i Faxe, og i 2020 er der yderligere to udstillnger på vej med Det blå Tårn, som tæller medlemmer fra hele landet.
SKRIFTEN er Paralucent Heavy af Rian Hughes fra Device Fonts. Skriften er også en del af Adobe TypeKit.


R – for Klangbund på TOUR

Både Lisbeth og jeg er med i Kunstnergruppen Klangbund, som i 2018 debuterede med en udstilling i Bovbjerg Fyr. Det lyserøde R er fra udstillingen TOUR i Vandtårnet i Nykøbing F i efteråret 2019 – og til næste år skal bliver vores tredje udstilling også i et tårn, nemlig Det Røde Tårn i Slagelse.
SKRIFTEN er FF Real Text Ekstrabold fra FontFont – tegnet af Erik Spiekermann og Ralph du Carrois. Oprindelig udviklet i bare to snit til Spiekermanns selvbiografi Hello I am Erik, der udkom i 2014 (og som jeg i øvrigt anmeldte i SNDS Magazine #4, 2014 – bladr hen på side 28). Skriften er siden udvidet til i alt 78 snit under betegnelsen “FF Real Super Family”.


Pilen …

… er fra Quarterly Analytics. Endnu et magasin, jeg har måttet sende videre til en anden grafiker. Siden 2014 har jeg layoutet den kvartårlige rapport og har undervejs lært en del om outsourcing af it – omend jeg aldrig får helt så meget styr på det som redaktør Line Ørskov og de øvrige professionelle it-folk inde i Pilestræde.
SKRIFTEN er FontAwesome – et Open Source fontprojekt, egentlig udviklet til webbrug. Faktisk anvendes FontAwesome på så mange hjemmesider, at den rangerer som nummer to (efter Google Fonts) i dén kategori.


 

På gensyn i 2020 – til en masse nye grafiske oplevelser og udstillinger rundt om i landet. Husk, vi sender invitationer ud til alle ferniseringer, vi deltager i, via vores nyhedsbrev, som du kan tilmelde dig her.

Godt nytår!