.
I august og september 2020 udstiller jeg grafik i Næstved. Ingen malerier, ingen collager (og dog…) – næsten som på de første udstillinger, jeg vovede mig ud i for 40 år siden. Her er et par ord om mit bidrag til udstillingen “3 fra Syd” i Grafik Galleriet.
Det var grafikken, der fik mig i gang med at lave billeder. Det var serigrafier af Andy Warhol, raderinger af Rembrandt, Søren Hjorth Nielsen og ikke mindst Erling Jørgensen, træ- og linoleumsnit af Jane Muus og Fuglsang-aktuelle Palle Nielsen, jeg kiggede på, dér i de kunstnerisk formative tidlige 1980ere.
Og det var grafikken, omend i den kommercielle og designmæssige form, der gav mig brød på bordet efter Kunsthåndværkerskolen og stadig gør det. Men den frie billedgrafik ligger som en solid, sort-hvid bund under det hele, og fra 1. august kommer den op at hænge.
Det sker på udstillingen “3 fra Syd“, der indvier Grafik Galleriets nye lokaler i bygningerne på det nye Holmegaard Værk, lidt uden for Næstved. Det kunstnerdrevne Grafik Galleriet deler, som på den gamle adresse inde i byen, lokalerne med Grafisk Værksted Næstved, som flytter ind i løbet af udstillingsperioden, der slutter den 20. september 2020.
De to andre fra syd er Erik Mortensen og Palle Rud Christoffersen, begge bosiddende i Nykøbing Falster. Begge arbejder i både linoleumsnit, koldnålsradering og ætsning, omend med vidt forskellige udtryk: Erik er den omhyggelige, præcise skildrer af mennesker eller ting, gerne med et mytisk eller surrealistisk twist; Palle eksperimenterer med den rå bearbejdning af mønstre og kontrastfuld abstraktion.
Selv er jeg vel nærmest et sted midt imellem. Herunder er en lille introduktion til de grafiske værker, jeg har udvalgt til udstillingen.
“3 fra Syd” – PR og praktisk info
Læs også
..
De tidlige tryk
Som på næsten alle mine udstillinger har jeg valgt at vise værker, der strækker sig over en årrække. Jeg har altid set en værdi i at præsentere en udvikling, eller i hvert fald nogle nedslag over tid, som gerne skulle give en sammenhæng. På “3 fra Syd” er de tidligste værker fra omkring 1983-84 – dels en lille serie eksperimenterende raderinger med en croquis-model som motiv, dels et træsnit af en mandetorso og en koldnålsradering i en slidt metalplade, fundet på gaden.
I 1983 blev jeg efter fire måneder på Kunsthøjskolen i Holbæk optaget på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, og de tidlige værker stammer dels derfra, dels fra mit eget værksted i en nedlagt is- og konfektureforretning midt i Kolding.
De fire raderinger af croquis-modellen fra Kolding (herunder) er dels udtryk for min uudtømmelige fascination af kvindekroppen som motiv (faktisk var arbejdstitlen til min del af denne udstilling en overgang: “It’s all about a girl”) dels er de eksempler på en tilgang til grafik, der handler om at have en dialog med trykpladen, snarere end en plan for produktion af et oplag til mange aftagere.
I Per Kirkebys dokumentarfilm “Asger Jorn” fra 1977 siger Jorn på et tidspunkt noget i retning af: “Jeg er ligeglad med, hvor mange eksemplarer, min grafik bliver trykt i – bare jeg ikke selv skal gøre det…”. – Varianterne af denne dejlige dame (Bodil, hed hun vist), er kun trykt i ét eksemplar hver – men gengivet i min bog fra 2012, Pages of a Non-Existent Diary – Malerier og collager.
..
..
Pages of a Non-Existent Diary
Læs om
Kortvarig flirt med litografien
Bortset fra nogle meget tidlige forsøg på Herning Højskole (1981) har jeg ikke haft fingrene meget nede i den litografiske proces. I 1996 blev jeg inviteret til et par dages arbejdsophold på Randers Grafiske Værksted, hvor det helt konkrete udbytte var deltagelse efterfølgende i en udstilling på Randers Kunstmuseum – samt et oplag på 15 eksemplarer af dette tryk i fire farver. Mine svigerforældre har et hængende, og jeg har selv stadig en lille håndfuld tilbage. Til “3 fra Syd” har trykkets størrelse (55 x 37,5 cm) faktisk bestemt formatet på mine seks nyeste værker på udstillingen, de største af “grafikcollagerne”, som omtales længere nede på siden. Traditionelt litografi på sten er trykket fra 1996 dog ikke, men er trykt efter originaltegninger på acetat (én for hver farve) overført til en lysfølsom trykplade. Men resultatet er virkelig tæt på den traditionelle litografis udtryk.
“COLLECTION GRAFIK” 2021
Læs også om udstillingen
Fotogravure i steghede Sydspanien
I 2015 tog jeg en uge ud af kalenderen og drog til steghede Andalusien, mere præcist til den lille bjergby Capileira, hvor Henrik Bøegh og Aase Højer har et skønt hus med tilhørende grafikværksted – den spanske afdeling af deres Grafisk Eksperimentarium. Her afholder de kurser i fotogravure, eller rettere: fotopolymer-teknikken – non-toxic, naturligvis. På det tidspunkt havde jeg ikke arbejdet med grafik i mange år, så det var skønt at få tryksværte på fingrene igen.
Denne teknik er det tætteste, jeg til nu har været på at kunne kombinere mit mangeårige arbejde med fotografiet og computeren til et analogt, kunstnerisk udtryk. Det har jeg ellers altid haft det lidt svært med. De tre tryk herunder bygger på fotografier, jeg har taget i Venedig og et sted i Tyskland. Dén der fotogravureteknik kunne jeg godt tænke mig at udforske yderligere …
.
.
mere om min uge på workshop i Spanien
Læs
Træsnit fra Sakskøbing
Efter at vi i 2017 var flyttet til Sakskøbing, fik jeg atter lyst til at arbejde med originalgrafik. Uden en trykpresse i nærheden blev det træsnit, trykt med håndvalse og teske, der var det mulige.
En serie fra 2018 består af seks små kvadratiske tryk i to eller tre farver. Motivet i de tre er smukke kvinder, de andre tre er stoflige abstraktioner, oprindeligt med udgangspunkt i kvadratiske malerier. Og jo, med lidt god vilje kan man godt genkende motiverne efter transformationen fra lærredets formater på 50 x 50 cm til træsnit i 10 x 10 cm.
Denne arbejdsform ligner lidt den med at tegne skitser til et billede – og jeg har det som regel bedst med at gå direkte på, så motivet ikke skal ‘reproduceres’. Disse små grafiske billeder blev dog nøje planlagt, trykt i et oplag på seks eksemplarer hver og markerede en tilbagevenden til det intime, manuelle arbejde til langt ud på natten med Miles Davies eller Abdullah Ibrahim på pladespilleren.
Fem af træsnittene blev udstillet første gang i Galleri Art for Future i Valby, som er et af de gallerier, der altid har Lars Pryds-billeder på lager.
.
.
mere om Galleri Art for Future’s grafikudstilling 2018
Læs
Divaer i 16:9-format
En anden serie træsnit er i den grad unikatryk – “Widescreen Diva”-serien tog sin begyndelse før en stor fællesudstilling i det gamle Grafik Galleriet i 2019, så et par af dem vil gæster fra den gang kunne genkende på “3 fra Syd”. Og ja, trykkene er i HD, 16:9, biografformat – eller bare widescreen.
Alle er holdt i få farver (typisk to eller tre) – men selv om fundamentet under hvert enkelt tryk er to plader i det fulde bredformat, er der trykt små bidder af løse snitflader én ad gangen efterfølgende, så der kan være op til mere end 30 trykgange i alt i nogle af dem. På den måde kom arbejdsprocessen med disse tryk næsten tættere på den maleriske proces end på den (traditionelt) grafiske. Motivmæssigt er der i øvrigt ikke langt fra croquis-modellen i firserne til i hvert fald den ene af widescreen-modellerne …
.
Grafikcollagerne – et cirkelslag i tid
De sidste to serier af tryk tager begge udgangspunkt i det medie, eller den teknik, jeg har arbejdet mest med i de seneste mange år: collagen. I “grafikcollagerne” pålagde jeg mig selv den dogmeregel, at der kun må indgå elementer, der er trykt som grafik – og helst af mig.
De største (55 x 37,5 cm) tager udgangspunkt i prøvetryk fra en bestillingsopgave på 300 tryk til Skolernes Kunstforening tilbage i 2011. Her er de klippet op i småstykker og kombineret med udsnit af træsnit, raderinger og mikralpladetryk samt enkelte trykte ting fra mit arbejde med magasindesign – og dermed fortæller de en historie, der strækker sig over næsten 40 år.
De lidt mindre (ca. A4-størrelse), overvejende sort-hvide grafikcollager herunder har som udgangspunkt eksperimenter med ætsning i linoleum fra et weekendforløb på Grafisk Værksted Næstved i 2019. Det kan være svært at producere regulære værker på et kort kursus, men råmaterialet kan snildt bruges efterfølgende. Smukke modeller (prøvetryk fra Widescreen Diva-serien) indgår her sammen med enkelte udklip fra magasiner, halvfrække postkort og en gammel kriminalroman.
“Pigen i midten” og “Gul model” er fx. trykt efter et foto fra forsiden af et norsk magasin, jeg tog med hjem fra jureringen i en skandinavisk designkonkurrence. Rubrikken på forsiden var: “Synet av en naken kvinnekropp går aldri ut på dato.” Sic! Dét kan jeg tilslutte mig.
Selve modellen fra magasinet er monteret i bunden af en af de store grafikcollager – og dermed er cirklen sluttet. OG formentlig serien som sådan; når originalen indgår som del af en collage, er der ingen vej tilbage. Men som Dirch Passer og Ove Sprogøe sang i 1953: “Der kommer altid en pige til…” (nåja, og en sporvogn).
Jeg håber, vi ses i Grafik Galleriet ved Holmegaard Værk den 1. august. Der er fernisering fra kl. 14.
.
.
Værkfortegnelsen til “3 fra Syd” (pdf)
Hent