Per Arnoldis mursten af en selvbiografi, “SOLO – umage erindringsglimt. Nænsomt illustreret” (Gyldendal 2017) er både fornøjelig og klog læsning om et langt liv med bl.a. kunst, plakater og logo design. Det sjove kommer med alle de finurlige og storslåede sammenhænge, Arnoldi har rodet sig ind i gennem årene – ofte fortalt med en overskudsagtig selvironi, men aldrig uden bid.
Det kloge kommer gennem de årsagssammenhænge og mekanismer, han har registreret og nu ser tilbage på. Her er – i Arnoldi-blå skrift – et lille afsnit om logo design og om, hvordan og hvorfor logoer får et liv – eller ikke:
“De verdenslogoer, vi kender så godt, Coca Cola, Lego, Nike, Mercedes osv., har måske ikke opnået deres overvældende grad af genkendelighed på grund af grafisk kvalitet, men i højere grad på grund af den energi og den økonomi, hvormed de er blevet kørt i stilling og markedsført. Igen og igen og igen … og igen.
Nok er et logo beregnet til at markedsføre et produkt eller en sag, men logoet skal i sig selv også markedsføres og slås fast.
Logoet er ifølge sagens natur ukendt, når det gør sin entre på scenen, og kun de kræfter, der lægges bag lanceringen, bestemmer, hvorvidt det får gennemslagskraft. Det skal selvfølgelig fra starten have en sådan durabilitet og genkendeligheds mulighed, at denne markedsføring ikke er spildt. Men man ved aldrig.
[…] Et logo er kun et tegn. Energien og stædigheden kommer ikke fra tegnet, men fra brugeren.”
De mere end 600 sider er måske ikke læst på en eftermiddag, og Arnoldis abrupte skrivemåde og atypiske afsnitsformattering kræver lidt tilvænning – indtil det går op for en, at han nok nærmest skriver, som han taler. Bogen er tilrettelagt af Janne Hiort og sat smukt med klassiske Bauer Bodoni Roman (som brødtekst) og Futura Book (alt det andet).
Per Arnoldi var én af de stjerner, der som gæstelærer på Kunsthåndværkerskolen tilbage i 1980erne åbnede vore unge øjne for den grafiske verden. Især husker jeg fortællingen om den banale sky, der var i mange af hans plakater, og en senere sammenligning af den grafiske designer med en illusionist (det var noget med et designmæssigt greb, der kunne tage opmærksomheden fra et grimt brandskab, som ikke måtte fjernes).
Derfor var det en stor fornøjelse at udstille min fredsplakat sammen med hans og en række andre gode grafikeres på 20×20 Peace Posters (2021) i både Danmark og Kina. Og uden sammenligning med Arnoldis imponerende logo-portfolio i øvrigt har jeg på pryds.com/logo-design/ samlet nogle af de logoer, jeg selv har tegnet gennem årene. De færreste har haft økonomi eller markedskræfter til den store udbredelse, men et par af dem har dog været bogstaveligt talt jorden rundt. Herunder er fem af dem – klik på dem for at se resten 🙂