Bog: Newspaper Design
Forfatter: Javier Errea m.fl.
Udgiver: Gestalten Verlag, Berlin
(288 sider, pris 445,-)
Anmelder: Lars Pryds, grafisk designer MD
Stjerner: 4 af 5 i Journalisten #3, 2019
“Newspapers last forever,” siger Anna Scott (Julia Roberts) i den romantiske film “Notting Hill” fra 1999. Vi, der elsker papir, kan håbe, hun får ret – ikke for at kunne snage i afslørende artikler og nøgenfotos (som Anna Scott frygter) – men fordi der er en særlig taktil oplevelse ved at konsumere nyheder på papir.
Både det taktile og det romantiske aspekt er nævnt i bogen “Newspaper Design” – men begge anses som mindre vigtige i historien om den trykte avis. Og er papiravisen forresten ikke forlængst erklæret død og borte? Jo, men tilsyneladende er den ret sejlivet. Bogen argumenterer da også fra første side for, at nye medieformater aldrig vil erstatte de gamle – i stedet vil de forskellige formater tilpasse sig og leve side om side – og bidrage med hver sin helt særlige stemme.
Fokus i bogen er på design – ud fra, at designet bestemmer rækkevidden og formidlingen af den journalistiske fortælling. Ikke, som i gamle dage, ved at designeren skal få journalistens historie til at se godt ud. I fremtiden gælder det om at fortælle den journalistiske historie visuelt.
“Newspaper Design” er en ren lystvandring gennem nyhedsdesign, der evner at formidle visuelt på højt niveau. Der er tre typer af indhold i bogen: Fem artikler under fællestitlen “Profiles” præsenterer ikoniske avisdesignere som Mario García og Lucie Lacava. “Insights” er ni essays af stjerner fra niveauet lige under ikonerne – deriblandt et veloplagt indlæg fra Politikens designchef Søren Nyeland. Her beskrives enkeltprojekter og/eller strategier fra skribenternes helt egen designhverdag.
Den største del udgøres af en lang række “Case Studies”, hvor der ses nærmere på banebrydende aviser som The New York Times, Die Welt, Dagens Nyheter, argentiske La Nación og såmænd også vore egne Berlingske og Politiken. De mest dybdegående strækker sig over ca. 25 sider hver og er gedigne gennemgange af den enkelte avis’ historie, design-struktur, det redaktionelle flow samt det uundgåelige samspil med de digitale kanaler.
Alt er grundigt researchet, velskrevet, smukt illustreret og serveres i respekt for den nævnte præmis: optimal visuel præsentation af den journalistiske fortælling. En grundig indledning skitserer den historiske udvikling og trækker linjer fra slutningen af 1800-tallet til i dag – og kun en uoverskuelig indholdsfortegnelse og fraværet af et register flytter bogen fra fem til fire stjerner. Men efter næsten 300 sider er man tilbøjelig til at give Anna Scott ret: Den trykte avis skal nok overleve.