Hjem » Blog

Genopdagelse – en grafikbog fra 2008

En weekend i november passede jeg medlemsudstillingen i foreningen Danske Grafikeres Hus i Sølvgade, Kbh K, og genopdagede ved den lejlighed bogen “Indtryk Udtryk Aftryk” udgivet i 2008, i anledning af foreningens 15 års jubilæum på adressen. Bogen er en efterfølger til klassikeren “Dansk Grafik – gennem 25 år”, som har stået i min reol, siden året efter den udkom i 1985.

Den ‘nye’ bog indeholder ikke reproduktioner af værker og små artist statements som den ‘gamle’ – derimod har foreningens medlemmer fået til opgave at levere et  værk i form af fire (ud af otte mulige) udseparerede farveplader til trykning af deres opslag. 
Dvs bogen er ét stort originalværk – eller i hvert fald har det været hensigten; nogle steder er det lykkedes bedre end andre.

Udover de visuelle kunstnerpræsentationer (som man skal helt om på side 234 for at finde de tilhørende navne til), et praktisk forord af bogudvalget og en lille indledende tekst af Peter Laugesen, er  der to fine tekster gemt lidt af vejen bagerst i bogen. Bortset fra nogle forstyrrende stave- eller satsfejl er de værdifuld læsning, selv i 2024.

Erik Steffensen (f. 1961) filosoferer under rydningen af sit kontor på Grafisk Skole ved Kunstakademiet over historiens vingesus og grafikkens milepæle – “Er der ikke et liv er der sjældent tale om kunst” hedder det fx om John Olsen – og over traditionen, der rækker frem i tiden: “Det gælder om at få øje på det ny i det gammelkendte”.

Det længste bidrag (fem helsider i Åse Eg Jørgensens firkantede, typografiske layout) er skrevet af Bjarne Werner Sørensen (f. 1960). Hans tekst omhandler bl.a. de nye grafiske teknikker, som allerede i 2008 havde sat gang i diskussionen om, hvad der egentlig karakteriserer originalgrafik.

Han anerkender, at der nok findes “en uvilje mod maskinfremstillede produkter”, men også, at de nye teknikker medfører nye muligheder. Hans afsluttende bemærkning er muligvis vigtigere end nogensinde at have in mente i dag, hvor kunstig intelligens er det store lys i åbenbaringen:

“Computerteknologien kan […] ses som en udvidelse af traditionen, men stadig må vi erkende at computere, lige som al anden teknik, ikke i sig selv kan skabe mening”.

Bogen er udgivet  af Foreningen Danske Grafikere, udkom i 1000 eksemplarer og kan findes antivarisk, hvis man er heldig. Det var jeg.

 

DET BLÅ TÅRN er lukket

Plakaterne for Det blå Tårns ni udstillinger i perioden 2019 til 2024.

 

Kunstnersammenslutningen Det blå Tårn er opløst. Efter afstemning ved to på hinanden følgende generalforsamlinger har medlemmerne besluttet at lukke foreningen bag sammenslutningen, der blev stiftet i august 2018 på initiativ af maleren Poul Esting, Stubbekøbing.

 

Det blå Tårn fandt et hjemsted i det smukke Bønnelyches Pakhus i Nysted, hvor det blev til i alt fire udstillinger med hver sit tema ud fra de fire elementer ild, vand, jord og luft. Knopskydninger bød på udstillinger i Faxe, Skanderborg, Nykøbing Sj. samt den femte og sidste udstilling i Kunsthuset Annaborg i Hillerød (se udstillingsoversigten herunder).

Det blå Tårn står også bag tre udgivelser i samarbejde med Forlaget på Tredje. Først et katalog på 32 sider: “det blå tårn” (2019); dernæst bogen “Kunstnersammenslutningen Det blå Tårn” (2021) på 88 sider, med præsentation af kunstnerne og artikler af kunsthistorikerne Christine Marstrand og Lisbeth Tolstrup; og endelig kataloget “Vingesus” til udstillingen af samme navn i 2023.

Til udstillingerne i Nysted har Det blå Tårn modtaget velvillig støtte fra Guldborgsund Kommune, Billedkunstrådet i Guldborgsund samt tildelinger fra Statens Kunstfond og Thorkild Høeghs Mindelegat. Sammenslutningen er dybt taknemmelig for denne velvilje, ligesom gruppen skylder en stor tak til Nysted Bevaringsforening for muligheden  for at udstille i Bønnelyches Pakhus. Også lokalpressen i Guldborgsund har bakket op med både hele og halve avisopslag med omtaler og reportager.



Download VINGESUS-kataloget med links
til kunstnernes hjemmesider.


Men ikke mindst er Det blå Tårn taknemmelig over alle, der gennem årene har lagt vejen forbi og besøgt udstillingerne. Ikke mindst deltagerne i de mange artist talks, forfattermøder og foredrag, som har været væsentlige indslag i præsentationen af de enkelte udstillinger.

Desværre mistede Det blå Tårn muligheden for at udstille i Bønnelyches Pakhus, da huset blev del af det ambitiøse projekt Art Barns Lolland. Uden et fast, velkendt og velfungerende udstillingssted er omdrejningspunktet for sammenslutningens stedsforbundne arbejde forsvundet, og derfor blev det besluttet at nedlægge foreningen.

MEN: Kunstnerne fortsætter med både at arbejde og at udstille – enkeltvis og i andre gruppesammenhænge, så hold øje med udstillingskalenderne, de sociale medier og de enkelte kunstneres egne hjemmesider. I de år, der er gået, er der opstået nye venskaber og samarbejdsmuligheder, som vil leve videre i fremtiden.

Tak for denne gang!

 

Det blå Tårns udstillinger:

2019: INFERNO, Bønnelyches Pakhus, Nysted
2019: INFERNO, Rollosalen, Faxe
2020: INFERNO, PAKHUSgalleriet, Nykøbing Sj.
2020: FIRE FRA DET BLÅ TÅRN, Kulturhuset, Skanderborg
2021: HØJVANDE, Bønnelyches Pakhus, Nysted
2021: HØJVANDE, PAKHUSgalleriet, Nykøbing Sj.
2022: EROSION, Bønnelyches Pakhus, Nysted
2023: VINGESUS, Bønnelyches Pakhus, Nysted
2024: DET FEMTE ELEMENT, Kunsthuset Annaborg, Hillerød

 

Det blå Tårns kunstnere har været:

Michael Dunk
Poul Esting
Søren E. Hansen
Thorkild Havmøller
Jesper Art Hyllemose
Tim Juel-Jacobsen
Pernille Koch
Erik Langkjær
Christine Marstrand
Kis Nellemann
Hans Helge Nielsen
Lisbeth Krag Olsen
Lars Pryds
Christina Præstgaard
Gunnar Saietz
Anne Gyrite Schütt
Henrik Skorá
Lisbeth Tolstrup
Denis Virlogeux
Stig Weye

 

Bønnelyches Pakhus – centrum for Det blå Tårns udstillingsvirksomhed i Nysted 2019-2023. Foto: Lars Pryds

 

Første gruppefoto: Kunstnersammenslutningen Det blå Tårn – ved ferniseringen på udstillingen “Inferno” (gruppens første) i Bønnelyches Pakhus, Nysted, lørdag den 13. juli 2019. Fra venstre: Henrik Skorá, Lars Pryds, Tim Juel-Jacobsen, Søren E Hansen, Hans Helge Nielsen, Lisbeth Krag Olsen, Christine Marstrand, Erik Langkjær, Christina Præstgaard, Denis Virlogeux, Kis Nellemann og Poul Esting. Foto: Henrik Skorá

 

Denis Virlogeux kører værker ind i “Inferno”. Foto: Lars Pryds.

 

“Inferno” – malerier af Stig Weye, guldrevolverskulptur af Hans Helge Nielsen. Foto: Lars Pryds.

 

Værker af Michael Dunk, der deltog på den første udstilling, “Inferno” i 2019. Foto: Lars Pryds.

 

“Inferno” – kunstnersammenslutningen Det blå Tårn udstiller i Bønnelyches Pakhus, Nysted 13/7 – 4/8 2019. Foto: Lars Pryds

 

Stig Weye fortæller om sine malerier ved åbningen af udstillingen “4 fra Det blå Tårn” i Skanderborg Kulturhus. Foto: Lars Pryds.

 

Velkommen indenfor! Udstillingen “Højvande”, 2021. Foto: Lars Pryds.

 

Fra udstillingen “Højvande” – malerier af Erik Langkjær. Foto: Lars Pryds.

 

Fra udstillingen Højvande med Kunstnersammenslutningen Det blå Tårn, PAKHUSgalleriet Nykøbing Sj. 9-30 oktober 2021. Foto: Lars Pryds

 

“Erosion” er åben. Foto: Lars Pryds.

 

Forfatteren Helle Bertram læser op af egne bøger ved et arrangement i udstillingen “Erosion”. Foto: Lars Pryds.

 

“Erosion” – malerier af Kis Nellemann, fotoprint af Jesper Art Hyllemose. Foto: Lars Pryds.

 

Henrik Skorà og Det blå Tårns stifter og formand Poul Esting foran indgangen til Bønnelyches Pakhus. “Vingesus”, 2023. Foto: Lars Pryds.

 

Dieter Betz holder foredrag om et langt liv i luften. Foto: Jesper Art Hyllemose.

 

Udstillingen “Vingesus” 2023 blev den sidste med Det blå Tårn i Bønnelyches Pakhus i Nysted. Her værker af Lars Pryds og Lisbeth Tolstrup. Foto: Lars Pryds.

 

Anne Gyrite Schütt i “Det Femte Element”, Kunsthuset Annaborg. Foto-Lars-Pryds.

 

“Det Femte Element”, Kunsthuset Annaborg. Malerier af Denis Virlogeux, skulptur af Tim Juel-Jacobsen. Foto: Lars Pryds.

 

“Det Femte Element”, Kunsthuset Annaborg. Malerier/tegninger af Lars Pryds, skulptur af Tim Juel-Jacobsen. Foto: Lars Pryds.

 


Bogen om Det blå Tårn (88 sider, rigt illustreret, udgivet 2021)
kan bestilles på fp3.dk (få eksemplarer tilbage)


 

Hvilken Pryds-udstilling skal du se i 2023?

2022 er ved at være gået, og det er en god grund til at se frem mod næste år. Der er allerede en række udstillingsaftaler i hus – og flere på vej! Her er nogle pluk fra den foreløbige tour-plan.

Vil du have personlig invitation til hver enkelt fernisering? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.


Trappegalleriet, Nakskov:
“Facetter” – nye værker af Lisbeth og Lars

4. marts – 22. april: Årets første udstilling bliver i Nakskov, hvor Lisbeth og jeg udstiller i det charmerende Trappegalleriet, der drives af kunstnerparret Kit Kjærbye og Ole Holm. Galleriet i Kattesundet er i to etager, der naturligvis forbindes af – en trappe. Lisbeth og jeg skaber nye værker direkte til udstillingen, og der er både vinsmagning, bogcafé og kunstsalon undervejs. “Facetter” er en foreløbig arbejdstitel, men den er da ikke så dum?


Velkommen til fernisering lørdag 4. marts kl. 11-14
Derefter er udstillingen åben til og med 22. april, fredage kl. 15-18 og lørdage kl. 11-14 – samt efter aftale på tlf. 23 36 44 85 (Ole) eller 21 40 68 89 (Kit)

Særarrangementer:
Lørdag 8. april: Bogcafé
Lørdag 22. april: Finnissage og Kunstdialog

Se mere på pryds.com/facetter


Kvindestemmer:
12 års postkort i Hotel Cecil

11. marts: I forbindelse med Årets Kvindestemmer-arrangement viser vi en mini-udstilling med de postkort, jeg siden 2010 har haft fornøjelsen af hvert år at kreere en collage til som invitation til den traditionsrige dag med litterær, musikalsk og kunstneriske indslag i Hotel Cecil (og tilbage fra stedet hed Jazzhouse). Lisbeth er som sædvanlig dagens konferencier, og i år viser vi altså også alle kortene PLUS originalerne, hvor de er bevaret.


Program for Kvindestemmer 2023 kan downloades som pdf her: Kvindestemmer2023-programmet
Hotel Cecil, Niels Hemmingsensgade 10, 1153 København K


Lars Pryds: "Blomster-Bra", 2016. Acryl mm på lærred, 140 x 100 cm.

PRIMUS, Hinnerup Kulturhus:
100 kunstnere, 100 blomster

6. april – 26. maj:  Kunstnergruppen PRIMUS har gennem mange år holdt påskeudstilling i Uhresalen i Hinnerup Kulturhus. I år har gruppen inviteret kunstnere fra hele landet til at gøre årets udstilling helt speciel: I alt 100 kunstnere udstiller 100 blomster – én hver, forstås. Jeg er inviteret og glæder mig til endelig at kunne kalde mig “blomstermaler” for alvor. Første gang jeg forsøgte mig med blomster som motiv var i maleriet “Blomster-Bra” fra 2016 (se herover) – men jeg tør ikke garantere, at der også vil være en BH involveret i det nye billede til udstillingen i Hinnerup.


Hinnerup Bibliotek & Kulturhus, Skovvej 18, 8382 Hinnerup
Udstillingsperiode: 6. april – 26. maj.
Fernisering: Skærtorsdag 6. april kl. 14-17


Læs mere om udstillingen her


Collection Grafik i Koldings ældste hus

21. april – 14. maj: Kolding Kunstforening udstiller min grafiksamling, som første gang kunne ses i august/september 2021 i forbindelse med Åbne Atelierdøre Guldborgsund. I Kolding vises udstillingen i Det gamle Borgerhus, som er Koldings ældste bevarede hus – opført i 1589, efter at store dele af det centrale Kolding nedbrændte 8. maj 1583. Det bliver en stor fornøjelse at “vende hjem” til min fødeby – og så med en udstilling, der betyder så meget for mig personligt. I samlingen er der blandt andet værker af en anden mere kendt Kolding-kunstner, nemlig Erling Jørgensen.

 
Fernisering
fredag 21. april kl. 16-18.
Udstillingen slutter søndag den 14. maj.
Åben tirsdag-fredag kl. 13-17, lørdag, søn-  og helligdage kl. 11-15.
Læs mere på pryds.com/collection


Masnedøfort:
Sommerudstillingen MSØ23

24. juni – 6. august: Både Lisbeth og jeg er med igen, når den 26. Sommerudstilling åbner i det helt specielle kasematterede betonfort på Masnedø. Ret imponerende, faktisk, at en kunstnerdrevet udstilling har holdt stand i så mange år og kun måtte springe over i 2020 på grund af coronaen. Og ja, mange kommer også for at se det unikke fort, men overraskes hver gang af både mangfoldigheden og kvaliteten af det, der udstilles. Stueetagen fyldes op med kunst af foreningens faste medlemmer, mens førstesalen som vanligt huser en særudstilling, der i 2023 har fokus på tekstilkunst, primært i form af vævede værker.

Klik på billedet herover og se en lille film fra udstillingen i 2021 – og HUSK at slå lyden til, så du får forfatter Helle Bertrams fine tekst med.


Fernisering: Lørdag 24. juni
Udstillingsperiode: 24. juni – 6. august
Åbent: tirsdag-søndag kl. 12-17


 

VINGESUS – Det blå Tårn
i Bønnelyches Pakhus for fjerde gang

8. juli – 6. august (forventet periode): Kunstnersammenslutningen Det blå Tårns fjerde udstilling i det smukke, rustikke Bønnelyches Pakhus kommer til at handle om LUFT. Den endelige titel er endnu ikke fastlagt, men efter Inferno, Højvande og Erosion er vi nået til det sidste af de fire elementer – så vi kommer uundgåeligt op at svæve i de højere luftlag, når vi hen på sommeren indtager pakhusets tre etager. En overgang frygtede vi, at det ikke ville kunne lade sig gøre at vise vore værker i Bønnelyches Pakhus i 2023, men det stort anlagte projekt Art Barns Lolland overtager først huset, når vi har lukket årets udstilling. Hvad der så sker i 2024, vil tiden vise.


Læs mere om Det bå Tårn på www.det-blaa-taarn.dk


Project Babel: Dansk grafik i Finland

14. december 2023 – 14. januar 2024: Grafikværkstedet Studio Ratamo i den finske by Jyväskylä har inviteret grafiske værksteder til at deltage i Project Babel – et fællesværk  med udgangspunkt i Pieter Bruegel den ældres maleri “Babelstårnet“. Vi har koordineret deltagelsen af i alt 14 danske kunstnere i projektet, hvor grafiske enkeltværker fra kunstnere over hele verden samles og udstilles i Galleria Ratamo i Jyväskylä og efterfølgende indlemmes i samlingen på byens kunstmuseum.

“Vores” 14 deltagere er: Allan Axelsen, Charlotte Binau, Christie Munck, Claudio Bannwart, Espen Brandt-Møller, Eva Carstensen, Gina Hedegaard Nielsen, Inga Vestergaard Sørensen, Karen Brandt, Lars Pryds, Lisbeth Tolstrup, Mette Rix, Palle Rud Christoffersen, Parul Modha.
I alt er der tilmeldt 335 grafikere fra 19 lande, repræsenteret gennem 40  værksteder.


Læs mere om projektet på pryds.com/babel – eller på Project Babels hjemmeside, der løbende opdateres med info.


Bliv inviteret direkte:

OBS: Denne oversigt opdateres, når der kommer nye udstillingsaftaler i hus. Men hvis du vil have en personlig invitation til hver enkelt fernisering, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

På gensyn i 2023 –
mange hilsner fra Lars