Lars Pryds: “Fifty/Fifty – maleri, collage og grafisk design”
29. januar – 10. februar 2013
Kunstbygningen Filosoffen, Filosofgangen 30, Odense
www.filosoffen-odense.dk
Find vej: Klik her for Google-kort
Åbningstider:
Tirs-søn 11-17. Mandag lukket. Gratis entré.
Om udstillingen
Ideen bag “Fifty/Fifty” er at vise sammenhængen mellem Lars Pryds’ billedkunstneriske værk og hans grafiske designarbejde, der har vundet international anerkendelse. Hans karriere er forløbet ad to parallelle spor – dels det kunstneriske udfoldet ved en omfattende udstillingsvirksomhed, dels det grafiske, der er udviklet via job som art director ved bl.a. Jyllands-Posten og Berlingske samt via free lance opgaver for forskellige forlag og magasinredaktioner. Udstillingens fokus er det billedkunstneriske, og der vises værker fra hele perioden fra 1980erne til i dag.
Konkret er udstillingen disponeret i tre sale med hver sit fokus: I Store sal vises store malerier inspireret af storbyer som Venedig og Barcelona samt muntre collager med blandt andet “Papkasse Pinups” som motiv; i Lille sal vises eksempler på grafisk design i form af plakater, magasinforsider, bøger og originaltegninger til skriftdesign; og endelig er Høje sal holdt i fortrinsvis sort/hvide nuancer med malerier i stort format samt blyantstegninger i mindre format, bl.a. 18 tegninger fra serien “Opbrud” fra 1987, der her udstilles for første gang.
Artist Talks
Lørdag den 2. februar kl. 14.30.
Søndag den 10. februar kl. 14.30.
Med afsæt i udstillingen “Fifty/Fifty” fortæller Lars Pryds om arbejdsprocessen bag udvalgte værker og temaerne i udstillingen. Desuden belyses flere billeder med korte uddrag fra den anmelderroste bog “Pages of a Non-Existent Diary”, der udkom i efteråret 2012.
Det foreløbige program har disse overskrifter:
1. Om Fifty/Fifty-projektet – 1 bog + 3 udstillinger
2. Dagbogen der endelig blev til noget – om bogen “Pages …”
3. Udstillingens tre temaer – farver (Store Sal); sort/hvid (Høje Sal); og grafisk design (Lille Sal).
4. Storbybilleder – inspirationen fra Venedig, Barcelona m.fl. – om de store malerier.
5. Hedy Lamarr, Claudia Schiffer og alle de andre Papkasse-pinups – om collager og ikoner.
Der er naturligvis mulighed for spørgsmål undervejs. Varighed ca. 1/2 time + evt. opfølgning/spørgsmål.
…….
I forbindelse med udstillingen sælges bogen Pages of a Non-Existent Diary, der dokumenterer Lars Pryds’ arbejde gennem de seneste 30 år.
Læs anmeldelser og se mere om bogen her.
Lars Pryds er portrætteret i Weilbachs Kunstnerleksikon og medlem af bl.a. Billedkunstnernes Forbund.
…….
QR-koder i udstillingen
Udvalgte værker i udstillingen er forsynet med QR-koder, der henviser til ekstra information om værket eller det tema, værket repræsenterer. Se listen over de udvalgte værker og links til ekstramaterialet på pryds.com/qr (eller scan koden herover!)
Læs også: Alle indlæg på pryds.com om Filosoffen-udstillingen
Tilmeld dig til event på Facebook
Download pressemeddelelse i Word (scroll ned for tekstversion)
Lars Pryds: Skitser til skriftdesign – skriften TPG Katalog
…..
Pressemeddelelse:
Et brag af en udstilling – Lars Pryds udstiller i Filosoffen
Under arbejdstitlen ’Fifty-Fifty’ har billedkunstner og grafisk designer Lars Pryds i mere end to år arbejdet frem mod denne separate præsentation af maleri, collage og grafisk design. Udstillingen er komponeret med respekt for proportioner og lysindfald i Kunstbygningen Filosoffen, hvorved den oprindelige intention, nemlig at vise kunst og design, opfyldes.
Sidst i 1980’erne udstillede Lars Pryds ved en af de sidste udstillinger, der blev vist i den gamle Filosofbygning ved Odense Å. Det skete i samarbejde med tre kolleger under gruppenavnet ”Kvartet”. I forbindelse med udstillingen fik gruppen fremstillet et lille nøjsomt katalog, der havde to finesser – den ene var, at der var to forsider og dermed ingen bagside, den anden at navnet ”Kvartet” blevet sprayet på katalogets omslag på bedste graffitivis gennem en sirligt udskåret skabelon. Senere dannede disse første syv bogstaver afsæt for udviklingen af skriften ”Katalog”, der i dag forhandles af bl.a. firmaet Myfonts i USA, men som også er med på den aktuelle udstilling, som et af flere eksempler på fonts formgivet af Pryds.
Titlen ’Fifty-Fifty’ har flere betydninger. En gælder den stadige balance mellem at arbejde kunstnerisk med billeder og designrelateret med grafik og grafisk tilrettelæggelse. En anden, at Lars Pryds for nylig rundede et halvt århundrede og samtidig kunne fejre, at det er 25 år siden, at han tog afgang fra den grafiske linje på Kunsthåndværkerskolen i Kolding. Netop det, at han oprindeligt er uddannet der, tilskriver han stor del af æren for, at denne dobbelte udtryksflade er fastholdt og udviklet gennem årene. Til udstillingen i Kunstbygningen Filosoffen er der med omhu valgt eksempler, der kan illustrere, hvad det kræver at arbejde i den absolutte elite, når det gælder aviser, magasiner og bøger – både herhjemme, men også på den internationale scene, hvor Lars Pryds flere gange er præmieret for sit klare grafiske design.
Den maleriske modsætning
Forrevne kanter, hurtige skitser og råt bearbejdede billedflader vises side om side med idébaserede billedserier, hvis underliggende historier har referencer til blandt andet glamour, pin-ups og ”The Sad-Eyed Ladies of Advertising”, som i den aktuelle version får helt nye udtryk i collager og præcist komponerede assemblager. Lars Pryds sætter stor pris på at arbejde med ikoniske kvindefigurer i sine billeder. Desuden arbejder han ofte i serier – der kan strække sig over flere år – så for den opmærksomme tilskuer kan det blive lidt at en skattejagt at fordybe sig i kunstværkerne på udstillingen ”Fifty-Fifty”. Et par tal her, et strejf ned over et lærred der, eller et ordspil i en titel kan være vejen ind i selve billedet.
En anden vej ind i billederne er at finde i bogen ”Pages of a Non-Existent Diary” – der trods den engelske titel også er på dansk. Heri giver kunsthistorikerne Lise Seisbøll og Anne-Mette Fogh hver deres bud på en forståelse af Lars Pryds’ billedkunstneriske udtryk. Bogen fik ved udgivelsen i 2012 denne omtale med på vejen af Steffen Lange i Midtjyllands Avis: ”Der er tale om en rigtig god udgivelse, der opsummerer Pryds’ virke. Hans billeder er meget fortællende og præget af høj æstetik (…) Og sidst, men ikke mindst: Man luner sig også ved den stille humor, der også findes i mange af Pryds’ værker.”
Billederne herover kan ses på udstillingen i Filosoffen. De kan frit anvendes ved omtale af udstillingen.
Yderligere pressebilleder, inklusive enkelte fotos fra selve udstillingen, kan hentes på www.pryds.com/presse